Eğitim, Güncel, Sanat-Kültür, Yaşam

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Azerbaycan Bakü’de

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Filmlerini Gösterimlerine Azerbaycan Bakü’de başladı.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı Anısına ve Türk Dünyasının Ulu Önder Haydar ALİEV’İN 100.doğum yılı anısına, II. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu 25-28 Ekim Bakü – Azerbaycan’da Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Menderes DEMİR Başkanlığında yapıldı.

2014 yılından itibaren aralıksız düzenlenen, Türk Dünyası gönül coğrafyasında; sosyal ve bilimsel alanlarda işbirliğini hedeflerinde her yıl uluslararası belgesel film gösterileri yapıyor. Aralarında yarışmalar yaparak seçilen filmleri tüm gönül coğrafyasında gösterimlere çıkıyor.

Bugün de Bakü bunun için Azerbaycan’dayız.

Türk Dünyasının tüm bölgelerinden toplanan filmle ile aralarında yapılan yarışmalar sonucunda bu belgeseller her bölgede özellikle de gençlerimizin köklerinden beslenebilmeleri için üniversitelerde gençlere gösteriliyor.

Her yıl Türk Dünyasının önemli tarihi, kültürel ve ekonomik merkezlerinde bu tür gösterimlere devam ediyoruz. Sosyal Bilimler kapsamında değerlendirilen bildiriler sunulmakta, filim gösterimleri yapıyor ve önemli konuşmacılar davet edilmektedir.Bir 10 kişi, haber odası ve yazı görseli olabilir

8.TÜRK DÜNYASI BELGESEL FİLM FESTİVALİ ANKARA’DA YAPILDI – GÖSTERİMLER BAKÜ’DE

Fakat bu gün Gösterimlerimizin ilk programı Azerbaycan Bakü’de devam ediyoruz.

Bir 2 kişi, kürsü ve yazı görseli olabilir

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sn. Menderes DEMİR’in konuşması;

Bu gün iletişim ve sanat sempozyumunun 3. Türk Dünyası belgesel film federasyonu, Türk Dünyası Belgesel Film festivalinin 9 ülke ve 11 Türk bölgesinde derece alan filmlerin gösterimlerine bu gün Bakü’de devam ediyoruz.

Proje ortaklarımız; Türkiye’den İstanbul Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi. Azerbaycan’dan Bakü Devlet, Azerbaycan Medeniyet ve İnce Sanat, Üniversiteleri, Kazakistan’dan Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi, Jurganov adına Sanat Akademisi, Kırgızistan’dan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Makedonya’dan Amerikan Fon Üniversitesi, KKTC’den Yakın Doğu Üniversitesi ve Özbekistan Taşkent Devlet Medeniyet ve Sanat Enstitüsü, Özbekistan Gazetecilik ve kitle iletişim Üniversiteleridir.

Festival destekçilerimiz;

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü,

TİKA, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Yunus Emre Enstitüsü dür.

Projemize katkı veren sivil toplum örgütleri ve yayın kuruluşları.

SE-SAM, FİLM-SAN Vakfı, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı,

Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, AVKON, TİMBİR,

Azerbaycan Matbuat Şurası,

Kazakistan Türk Medeniyetleri Vakfı,

Kırgızistan Han Tangrı Vakfı’dır.

TRT Avaz, Türkmeneli TV, Kırgızistan-ASİA TV,

Kazakistan EL ARNA TV, KKTC Bayrak Radyo TV, Genç TV,

Türkiye-Mercan TV, Aksu TV, Fırat TV,

BRTV’nin yayın desteği ile gerçekleştirdik.”

Bugün burada Azerbaycan Bakü’de seçilen belgesel filmlerden gösterilerine burada başlıyoruz. Bizlere bu yıl gelen filmlerden 52 makale ve 371 film geldi. Bunlardan seçilen filmler tüm Türk Dünyası coğrafyasında gösterilerine devam edecektir.

Menderes DEMİR şöyle devam etti;

Bildiğiniz gibi Kültürel esaret, başka milletlerin içinde kalanlar bunu yaşamaktalar. Bu gün dünya liderlerine baktığımızda kendi kütüphanesi olan ve çizerek okuduğu kitaplara baktığımızda dünyada tek lider görüyoruz o da ATATÜRK’tür. Evet okumadan okutmadan dünya yönetilemediğinin kanıtıdır. Kültür dünden bugüne aktarımdır. Kültür gelişme süreci oluşturulduğunda değerler üzerinde birleşmedir. İlkel çağıya baktığımızda bilgileri aktaran kültürdür. Alfabe kodlaştırılmalıdır. Kitabeler destanlar, efsaneler geçmişten bu günümüze aktarımlardır.

İlk önce bir anlayışa sahip olmalıyız. Hani derler ya bunun dünyası farklı. Evet bizim de bir dünyamız olmalıdır. Bu konuda Türk Dünyası kavramı önemlidir. Bu kavram bir köprüdür, bizleri bir birimizle sosyo-kültürel, ticari ve turizm ile bizleri birleştiriyor. Türkiye Cumhuriyeti örnek olarak alınmalıdır. Son olarak özgüveni ve umudunuzu hiç bir zaman yitirmemelisiniz.

Türk Devletler teşkilatımız kuruldu çok güzel, ama çocuklarımız hala derslerde NATO-AB dersleri görüyor. Buna karşı kendi özümüzden yeni fikirler üreterek kendi köklerimizin gerçekleri öğretmeli ve yeni fikirlerle kendi geleceğimizi kendimiz oluşturmalıyız.

Bu konuda aramızda ortak dış politika ve güvenlik oluştu. 

Ayrıca 2040 vizyonu çerçevesinde ne yapılacaksa kültürel açıdan yeni metotlar geliştirmeliyiz. Yeni yolları bizler bulmalıyız, çizmeliyiz ve hayata geçirmeliyiz. Türk Dünyası arasında entegrasyonu sağlamalıyız. Hala bir birimizi tanımıyoruz bunun için Turizm konusunda daha gayret etmeli ve kardeş devletler arasında gidiş gelişler minimuma çekilmelidir. Herkes normal vatandaşlarımız da rahat gidebilmelidirler. Kültürlerimizi bir birimize taşımalı anlatmalı ve medeniyetimizi tekrar ortaya koyabilmeliyiz. Tüm katılımcılara bu organizasyonumuza geldiğiniz için teşekkür ederim. diyerek konuşmasını tamamladı.

Ardından seçilen filmleri izlemeye geçildi.

Bir 2 kişi, kürsü ve yazı görseli olabilir

Bir 3 kişi, kürsü ve yazı görseli olabilir

Bir 2 kişi, kürsü ve yazı görseli olabilir

Bir 8 kişi, hoparlör, haber odası, kürsü ve yazı görseli olabilir

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 13 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir Cevap Yazın