BASIN BİLDİRİSİ
Hollanda Avrasya Vakfı 25. Kuruluş Yıldönümünü bir etkinlikle kutladı.
25. Yıl kuruluş kutlamasında ayrıca Hollanda Ulusal Arşivi ve Avrasya Vakfı İşbirliği İle Düzenlenen “Allı Turnam” sergisininde açılışı yapıldı.
Sergi Hollanda’ya Türk İşçi Göçünün 60. Yılını içerdiği içinde Vakfın kuruluş kutlamasına ayrı bir renk kattı.
Ve Vakfın kutlama etkinliği içinde yer alan ve Hollanda Ulusal Arşivi ve Stichting Avrasya (Avrasya Vakfı) işbirliği ile düzenlenen “Allı Turnam” sergisi, 25 Mayıs 2024 tarihinde görkemli bir açılış töreni ile ziyaretçilere kapılarını açtı.
Kutlamada ve sergide Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Selçuk Ünal, Rotterdam Konsolosluğu’ndan Sevgi Kısacık, Ulusal Arşivler Müdürü Afelonne Doek, Hollanda Güvenlik Kurulu Başkanı Chris van Dam ve (Haiku) Şair Youetta de Jager gibi önemli konuklarda katılarak yerlerini aldılar.
Vakfın kutlama esnasında yaptığı sergi açılışı, Hollanda’ya Türk işçi göçünün 60. yılını kutlamak ve bu önemli tarihi dönemi kadın bakış açısıyla ele almak amacıyla düzenlendi.
Bu yıl aynı zamanda Hollanda’ya Türk işçi göçünün 60. yılı etkinliğini düzenleyerekten 25. yılını da kutlayan Avrasya Vakfı, Hollanda’da kadınlar ile ilgili başarılı çalışmalarıyla öne çıkan bir kurum olarak sergide de kendinden övgüyle söz ettirdi.
Açılışa, Türk ve Hollandalılar kadar tarih meraklıları da büyük ilgi gösterdi.
Sergide açılış konuşmasını yapan Avrasya Vakfı Başkanı Fatma Aktaş;
Bugün Avrasya Vakfı’nın kuruluş yıl dönümünü kutluyor, birbirinden güzel anılar yaşadığımız bu başarılarla dolu yıllarımızı daha güzel projelerle geliştirmeyi hedefliyoruz.
tüm konuşmacılara ve katılımcılara desteklerimden dolayı teşekkür ediyoruz dedi.
Sergimizin adını, sıla hasreti ve nostaljiyi ifade etme kültürümüzün önemli bir parçası olan “Alli Turnam” türküsünden esinlenerek oluşturduk. Göçmen kuşlar gibi göçmen kadınlarımız da uzak diyarlara göç ederek yeni bir hayat kurma mücadelesi verdiler.
Tüm annelere ve kadınlara şu mesajı vermek istiyorum: Emekleriniz hepimiz tarafından benimseniyor ve başımıza gelen en güzel duygular olduğuna inanıyoruz. Sizinle gurur duyuyoruz ve bu sergi de onlardan biri.
bu güçlü kadınlara övgüler olsun.
Bu serginin oluşmasında emeği geçen herkese, özellikle de hikayelerini bizimle paylaşan göçmen kadınlarımıza teşekkür ediyorum. Zeynep Çelebi, Sakine Büyükaraslı, Canser Kurt, Huri Şahin, Vahide Şen Akta’nın cesareti ve dayanıklılığı hepimize ilham vermeye devam ediyor.
“Allı Turnam” sergisi, Türk işçi göçünün farklı yönlerini ve özellikle kadınların bu süreçteki deneyimlerini çeşitli belgeler, fotoğraflar ve kişisel hikayelerle anlatıyor.
Sergi, göç sürecinde Türk işçi kadınlarının karşılaştıkları zorlukların, engellerin, bilinmezliklerin, başarıların ve mücadelelerin ve Hollanda toplumuna yaptıkları katkıların üzerinde duruyor.
Ziyaretçiler, sergide yer alan zengin içerik sayesinde, Türk işçi göçünün tarihini derinlemesine keşfetme fırsatı buldular ve bu yıl Ekim ayına kadar devam edecek olan bu sergi boyuncada ilginç yaşanmışlıkların derin etkilerini bulacaklar .
Hollanda Ulusal Arşivi için Avrasya Vakfı adına hazırladığımız “Allı Turnam” sergisi 26 Mayıs Pazar gününden itibaren Lahey’de ki Nationaal Archief ( Milli Arşiv) binasında sergilenecek.
Sergiye damga vuran içerik ise, Türk işçi göçünün 60. yılında, göçe kadın perspektifinden bakılmasıdır.
Aktaş bu sergide özellikle göçte bizzat yer alan kadınların, kendi hikayelerini tarafsız bir bakış açısıyla yansıtmaya çalıştık ve herkesi bu sergiyi ziyaret etmeye bekliyoruz dedi.
Kutlama sırasında ki önemli bir Vakıf etkinliği olan sergide bir konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal,
Türk kadınlarının göç sürecindeki rolünü, etki ve katkılarını vurgulayarak, serginin bu anlamda da önemine değindi. Avrasya vakfının çatısı altında özverili çalışmalarından dolayı Fatma Aktaş’ı tebrik etti.
—————-
Sergi ile ilgili önemli bilgi:
“Allı Turnam” sergisi, herkes tarafından bu yılın Ekim ayına kadar , Lahey’de bulunan Hollanda Ulusal Arşivi’nde ziyaret edilebilir.
Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin:
Fatma Aktas
Tel : +31 6 41 67 51 51
*Hollanda Ulusal Arşivi Hakkında*
Hollanda Ulusal Arşivi, ülkenin tarihi ve kültürel mirasını koruma ve halkla paylaşma misyonunu üstlenmiş köklü bir kurumdur. Arşiv, çeşitli sergiler, etkinlikler ve eğitim programları ile geçmişi bugüne taşıyarak topluma hizmet etmektedir.
*Stichting Avrasya Hakkında*
Fatma Aktaş yönetimindeki Avrasya Vakfı , Hollanda’daki göçmen kadınların kültür, sanat, edebiyat,ekonomi ve sosyal bağlarını güçlendirmek amacıyla çalışan bir Vakıftır.
Çeşitli projeler ve etkinlikler düzenleyerek kadınların güçlenmesini ve bilinçlenmesini artırmayı hedeflemektedir.